Het Goede doel in 2014
Al 65 jaar staat de Nationale Vereniging De Zonnebloem voor een samenleving waarin ruimte is voor iedereen: jong en oud, gezond en ziek. De Zonnebloem wil echt iets kunnen betekenen voor een ander.
Met die belofte aan Nederland is De Zonnebloem ooit in 1949 opgericht door Alex van Wayenburg naar aanleding van het programma ‘Radioziekenbezoek De Zonnebloem’. Dit is wat hen elke dag motiveert. En wat ze in de toekomst nog beter willen doen.
Met ruim 40.000 vrijwilligers, verdeeld over bijna 1.500 afdelingen, is De Zonnebloem een van de grootste vrijwilligersorganisaties van Nederland. De Zonnebloem organiseert huisbezoeken, uitstapjes en aangepaste vakanties voor mensen met een lichamelijke beperking. Hiermee helpt De Zonnebloem een sociaal isolement te voorkomen en gevoelens van eenzaamheid te verminderen.
Zo’n 150.000 deelnemers, jong en oud, genieten jaarlijks van een keur aan dagactiviteiten, onder andere een tocht met hun eigen Zonnebloemrondvaartboot door de Amsterdamse grachten. 8.000 Deelnemers genieten van aangepaste vakanties in binnen- en buitenland en met ons eigen Zonnebloemschip.
De activiteiten en met name de persoonlijke aandacht en begeleiding voorzien in een sterk groeiende behoefte in de samenleving. Ruim 12% van de Nederlandse bevolking heeft matige of ernstige lichamelijke beperkingen. Door vergrijzing neemt dit percentage de komende jaren sterk toe.
De Zonnebloem streeft naar een samenleving waarin iedereen kan genieten van de leuke dingen in het leven. Of je nu ziek of gezond bent. Een fysieke beperking hoeft nooit een belemmering te zijn.
De Zandvoortse afdeling is een kleine 45 jaar actief. Jaarlijks organiseren zij met behulp van hun vrijwilligers diverse uitstapjes voor kleine en grotere groepen inwoners uit Zandvoort en Bentveld met een lichamelijke beperking. Denk hierbij aan een bezoek aan de dierentuin, samen dineren, wandelen door dorp of duinen, Keukenhof, dagboottocht, theater- en museabezoek, busdagtocht, etc.
De inzet van deze vrijwilligers gaat verder dan ‘op stap gaan met iemand in een rolstoel’. De vrijwilligers hebben oprechte interesse en een luisterend oor voor de deelnemers. Ze denken niet vóór de mensen, waarvoor zij zich inzetten, maar vanuit hun behoefte. Waardoor het echt het dagje uit van de deelnemer wordt. Zulke mooie momenten geven het leven meer betekenis. Zowel voor degene met een fysieke beperking als voor de vrijwilliger zelf.
De Zonnebloem komt ook met nieuwe oplossingen. Zo realiseren ze mode voor mensen in een rolstoel, introduceren ze aangepaste huurauto’s en zorgen ze dit jaar dat Paleis Het Loo toegankelijker wordt voor mindervaliden.
Donateurs spelen bij de realisatie van al deze activiteiten een onmisbare rol. Voor alle lokale en landelijke activiteiten is veel geld nodig. Uiteraard betalen deelnemers een bijdrage, maar dat dekt slechts een deel van de kosten.
Zij zijn dan ook ontzettend blij, dat zij voor deze komende Culinaire dagen uitgekozen zijn als Goede Doel. Wij hopen, dat vele Scharrekoppen gedoneerd worden, nadat u zelf heeft kunnen genieten van heerlijke dagen gezellig eten met elkaar.
U kunt als bezoeker van Culinair Zandvoort na afloop van het evenement alle Scharrekoppen die overblijven inleveren bij de organisatie. Deze zal de waarde omzetten in een donatie aan de Zonnebloem, afdeling Zandvoort.
De Zonnebloem maakt, als het maar even kan, het onmogelijke mogelijk.
Er kan zoveel meer dan je denkt !
Mensen met een lichamelijke beperking van het leven laten genieten, daar gaat het De Zonnebloem om.